Genel Bilgiler

Bilkent Üniversitesi ne zaman açıldı?
Bilkent Üniversitesi, Türkiye’nin ilk vakıf üniversitesi olarak 1984’te kuruldu ve 1986’da eğitime başladı.

Üniversitenizde kaç öğrenci öğrenim görüyor?
Bilkent Üniversitesi’nde okuyan 12.000 öğrencinin %66’sı bursludur. Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler için Tam Burs’a eş değer bursluluk oranı %44’tür.

Derslerin tümü İngilizce mi?
Bilkent Üniversitesi’nde eğitim dili İngilizcedir. Türkçe, Türkiye Tarihi ve İngilizce dışındaki yabancı dil dersleri hariç bütün dersler İngilizce okutulur. İngilizce, Fransızca Mütercim ve Tercümanlık Bölümü’nde bazı dersler Fransızcadır. Hukuk Fakültesi, Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi ve Sınıf Öğretmenliği Bölümü’nde eğitim en az %30 İngilizce olarak yapılmaktadır.

Başka hangi yabancı dilleri öğrenebiliriz?
Seçmeli dil derslerine Almanca, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Rusça, Çince ve Japonca örnek gösterilebilir. Öğrencilerin istediği herhangi bir dilin dersi de üniversite tarafından açılabilir; bunun için bir sınıf oluşturacak çoğunluğun sağlanması yeterlidir.

Üniversitenizde bu yıl hangi fakülteler öğrenci alacak?
Fen; Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık; İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler; İnsani Bilimler ve Edebiyat; Hukuk; İşletme; Mühendislik; Müzik ve Sahne Sanatları; Uygulamalı Bilimler

Bilkent Kütüphanesi’nin özellikleri nelerdir?
Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi, Türkiye’nin en iyi akademik kütüphanesidir. Koleksiyonunda 526.660 basılı kitap, 1.681.256 elektronik kitap ve sesli kitap, 193 basılı dergi, 101.574 elektronik dergi ve 250 veri tabanıyla, üniversitenin Merkez ve Doğu kampüslerinde hizmet vermektedir. Bilkent, YÖK’ün hazırladığı Vakıf Yükseköğretim Kurumları raporuna göre kütüphane harcamalarına en çok bütçe ayıran üniversitedir. Kütüphanenin yıllık bütçesi yaklaşık 3 milyon ABD dolarıdır. Bilkent Üniversitesi’nin her öğrencisi, aynı zamanda kütüphanenin doğal birer üyesidir. Kütüphanede sanat konulu kitap, dergi ve referans kaynaklarına sahip Sanat Odası’nın yanı sıra sesli ve görüntülü kaynaklar içeren Multimedya Odası, farklı dillerde yayınların yer aldığı Gazete ve Dergi Okuma Salonu ile Görme Engelliler Odası bulunmaktadır.

Sorulara Dön


Bilkent Üniversitesi’ne Giriş

Bilkent Üniversitesi lisans programları için gereken puan türleri ve öğrenci kontenjanları nedir?
Kontenjanlarla ilgili internet sayfasından ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Üniversitenize giriş koşulları nelerdir?
Bilkent Üniversitesi’nin lisans programlarından birine kayıt yaptırabilmek için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) yaptığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) katılmak, merkezi yerleştirme sisteminde ilgili programı tercih etmek ve ÖSYM tarafından bu programa yerleştirilmek gereklidir. Güzel Sanatlar, Müzik veya Tiyatro bölümlerine kayıt yaptırabilmek için YKS’nin Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT) katılmak ve Bilkent Üniversitesi’nce yapılan yetenek sınavlarına girmek gereklidir. Yetenek sınavları için aday kayıt başvuruları haziran ayı ortalarında alınır. Bu programlara kabul edilecek öğrenciler TYT puanına ve yetenek sınavlarının sonuçlarına göre belirlenir; ancak TYT puanı ilgili barajı geçmeye yeterli olmayan öğrenciler yetenek sınavında başarılı olmuş olsalar bile programa kabul edilmez.

Yetenek sınavlarınıza girersem, ÖSYM tarafından da bir eğitim programına yerleştirilir miyim?
Bilkent Üniversitesi’nin yetenek sınavlarına girmek, ÖSYM tarafından başka bir eğitim programına yerleştirilmeye engel değildir.

Hangi bölümler yetenek sınavı ile öğrenci alıyor?
Yetenek sınavı ile öğrenci alan bölümler şunlardır: Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nin Güzel Sanatlar bölümü; Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nin Müzik ve Tiyatro bölümleri.

Yetenek sınavı ile öğrenci alan bölümleriniz için bir kurs var mı?
Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi ile Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nin yukarıda belirtilen bölümlerinde yetenek sınavlarına hazırlanmak için bir kurs yoktur.

Yan dal uygulamanız var mı?
Bilkent Üniversitesi’nde birçok bölümün yan dal programı vardır. Genel not ortalaması 3,00 veya daha yüksek olan öğrenciler, birinci sınıfın sonunda yan dal programına başvurabilir. Yan dal müfredatını tamamlayan öğrencilere ana dal diplomasıyla birlikte yan dal sertifikası verilir. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız

Çift ana dal yapılabiliyor mu?
SAY puan türüyle yerleşmiş öğrencilerden birinci sınıf sonunda genel not ortalaması 3,30 veya daha yüksek olanlara Fen Fakültesi’nin Fizik ve Matematik bölümlerinde ikinci ana dal yapma olanağı sunulmaktadır. Dileyen öğrenciler, bölümlerinde birinci yıllarını tamamladıktan sonra ikinci ana dal yapmak üzere başvurabilir. İkinci ana dal yapan öğrenciler, her iki ana dalın programını tamamladıklarında çift diplomayla mezun olur.

IB diplomasıyla geçiş yapılabilir mi?
Liseden Uluslararası Bakalorya (IB) diplomasıyla 2023 veya 2024 yılında mezun olup, 2024 yılı YKS sonucuna göre Bilkent Üniversitesi’ne yerleştirilen ve kesin kayıt sonrasında İngilizce Hazırlık Programı’ndan doğrudan muaf olabilen öğrencilerden Uluslararası Bakalorya (IB) diploma notu en az 30 olanlar, aynı puan türüyle öğrenci alan ve puanlarının yerleşmeye yetmediği başka bir bölüme geçmek için başvuru yapabilir. Ayrıntılar için lütfen Üniversite İçi Bölümler Arası Geçiş Yönergesi’nin 2.B maddesine bakınız: http://w3.bilkent.edu.tr/www/universite-ici-bolumler-arasi-gecis-yonergesi/

Okurken izin alabiliyor muyum? İzin alınca eğitim ücreti ödenmeye devam ediliyor mu?
Haklı ve geçerli gerekçesi bulunan öğrenciler, mazeretlerini belgeleyerek yarıyıl izni almak için başvurabilir. Üniversiteye yeni kesin kayıt yaptırmış lisans öğrencilerine ilk akademik yıl için izin verilmez. Ücretler ve diğer yapılması gerekenler için lütfen ilgili sayfamızı okuyunuz.

Sorulara Dön


Ücretler

Eğitim ücreti hakkında bilgi verir misiniz?
Bilkent Üniversitesi’nde eğitim ücretleri akademik yıl bazında belirlenir ve tahsil edilir. Yıllık eğitim ücreti Temmuz ayında açıklanır.

Eğitim ücretinin tamamını akademik yıl başında ödemek yerine, Bahar yarıyılına ait bölümünü Bahar yarıyılı başında enflasyon oranında artırılmış tutar üzerinden ödemeyi tercih etmek de mümkündür. Bu biçimde eğitim ücretini iki parçada ödemek isteyenler, Güz yarıyılı başında yıllık eğitim ücretinin yarısını, Bahar yarıyılı başında ise kalan tutarın Haziran – Kasım ayları arası altı aylık enflasyon oranında artırılmasıyla belirlenen ve Aralık ayı içerisinde ilan edilen tutarı öder. Kayıtlı öğrenciler için yıllık eğitim ücretine yapılan artışlar maliyet artış oranları ile sınırlı tutulur.

Tüm bölümler için eğitim ücreti aynı mıdır?
Bilkent Üniversitesi’nde eğitim ücreti bütün eğitim programları için aynıdır. İngilizce Hazırlık Programı’na katılan öğrenciler için de aynı eğitim ücreti geçerlidir. Ayrıntılı bilgi için: Eğitim Ücretleri

Eğitim ücreti için taksitlendirme yapıyor musunuz?
Yarıyıl eğitim ücretleri, anlaşmalı bankaların (Garanti Bankası, Türkiye İş Bankası, Yapı ve Kredi Bankası) onay vermesi koşuluyla, dört eşit taksit olarak da ödenebilir; ayrıca %5 işlem ücreti alınır. Bu seçenek, eğitim ücretinin yarısı oranında bir indirim sağlayan %50 Burs’a sahip öğrenciler için de geçerlidir. Ayrıntılı bilgi için Bilkent Üniversitesi Taksitlendirme Ofisi‘yle iletişim kurabilirsiniz.

Yaz Okulu eğitim ücretine dâhil midir?
Yaz Okulu’nda ders almak tercihe bağlıdır; ders almayı tercih eden öğrenciler, kayıt yaptırdıkları derslerin kredilerine göre ayrı ücret öder. Eğitim ücreti bursları ve indirimleri Yaz Okulu ders ücretleri için de geçerlidir.

Sorulara Dön


Burslar

Burs olanakları nelerdir?
Bilkent Üniversitesi, öğrencilerine beş çeşit burs olanağı sunmaktadır: “Tam Burs”, “%50 Burs”, “Kapsamlı Burs”, “Yetenek Bursu” ve “Üstün Başarı Bursu”. Bütün burslar karşılıksızdır.

Tam Burs: ÖSYM’nin Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda “Burslu” olarak belirtilen programlardan birini tercih ederek ÖSYM tarafından söz konusu programa yerleştirilen öğrenciler Tam bursa hak kazanır. Tam Burslu öğrencilerden belirtilen azami süre boyunca eğitim ücreti alınmaz. Tam burslardan yararlanma süresi genel kontenjan türünden yerleşen öğrenciler için İngilizce Hazırlık Programı’nda azami 2 yıl, hazırlık sonrası lisans programında 6 yıldır. Diğer kontenjan türlerinden (“Şehit-Gazi Yakını” ve “Depremzede” dahil) yerleşen öğrenciler için ise İngilizce Hazırlık Programı’nda azami 1 yıl, hazırlık sonrası lisans programında azami 4 yıldır. Daha önce bir üniversiteden lisans derecesi alarak mezun olmuş öğrenciler ile geçmiş yıllarda Bilkent Üniversitesi’nde bir lisans programına yerleştirilmiş olup 2024 yılında yeniden bu üniversiteye yerleşenler, Tam burstan yararlanamaz.

Arkeoloji bölümüne %50 burslu (indirimli) olarak yerleştirilen öğrencilerden, 0,12 OBP katsayılı başarı sıralaması, yerleştirilmiş olduğu EA puan türünde 100.000 veya daha iyi olanların bursu üniversiteye kayıt sırasında doğrudan Tam bursa yükseltilir.

Kapsamlı Burs: Bilkent Üniversitesi’ne genel kontenjan türünden Tam burslu olarak yerleştirilen öğrencilerden (ÖSYM tarafından belirlenen Şehit Eş ve Çocukları, Gazi Eş ve Çocukları ile Gazi adaylara ayrılan kontenjanlar ve Depremzede adaylar kontenjanları yoluyla yerleşenler hariç), 0,12 OBP katsayılı başarı sıralaması, yerleştirilmiş olduğu SAY, EA veya SÖZ puan türünde 10.000 veya daha iyi olanlar ile DİL puan türünde 250 veya daha iyi olanların bursu üniversiteye kayıt sırasında doğrudan Kapsamlı bursa yükseltilir.

Kapsamlı bursun içeriğinde Tam bursa ek olarak aylık katkı bursu (yılda 8 ay boyunca) ve Bilkent Üniversitesi yurtlarında Güz ve Bahar yarıyıllarında ücretsiz konaklama olanağı vardır. Güz ve Bahar yarıyıllarında yurtlarda kalmış olan Kapsamlı burslu öğrencilerden yaz döneminde ders alanlar, yaz dersleri boyunca da yurtlarda ücretsiz kalabilir. 2024-2025 Güz yarıyılı için aylık katkı bursu 8.000 TL’dir. Yurtta kalmayı tercih etmeyen Kapsamlı burslu öğrencilerin aylık katkı bursu 13.000 TL’ye yükseltilir.

Kapsamlı burstan yararlanmanın azami süresi İngilizce Hazırlık Programı’nda 2 yıl, hazırlık sonrası Lisans programında 5 yıldır. Lisans eğitimi 5 yılın ötesine uzayan Kapsamlı burslu öğrencilerin bursu altıncı yıl başında Tam bursa dönüşür. Daha önce bir üniversiteden lisans derecesi alarak mezun olmuş öğrenciler, Kapsamlı burstan yararlanamaz.

%50 Burs: ÖSYM’nin Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda “%50 İndirimli” olarak belirtilen programlardan birini tercih ederek ÖSYM tarafından söz konusu programa yerleştirilen öğrenciler bu bursa hak kazanır. %50 Burslu öğrencilerden belirtilen azami burs süresi boyunca eğitim ücretinin yarısı alınır. %50 Burs sahibi öğrenciler, hak kazandıkları takdirde Üstün Başarı Bursu da alabilirler. %50 burslardan (indirimlerden) yararlanma süresi İngilizce Hazırlık Programı’nda azami 2 yıl, Lisans programında azami 6 yıldır. Daha önce bir üniversiteden lisans derecesi alarak mezun olmuş öğrenciler ile geçmiş yıllarda Bilkent Üniversitesi’nde bir lisans programına yerleştirilmiş olup 2024 yılında yeniden bu üniversiteye yerleşenler, %50 burslardan (indirimlerden) yararlanamaz.

Yetenek Bursu: Yetenek sınavı ile öğrenci alan Güzel Sanatlar, Müzik ve Tiyatro bölümlerinin bu sınavlarda üstün başarı gösteren öğrencilerine Yetenek Bursu verilir. Yetenek Bursu, yıllık eğitim ücretinin tamamını ya da bir bölümünü karşılar. Bu bursun sürekliliği, öğrencinin başarısına bağlıdır. Yetenek burslarından ve indirimlerden yararlanma süresi İngilizce Hazırlık Programı’nda azami 2 yıl, hazırlık sonrası lisans programında azami 5 yıldır. Daha önce bir üniversiteden lisans derecesi alarak mezun olmuş öğrenciler, yetenek burslarından veya indirimlerden yararlanamaz.

Üstün Başarı Bursu: Her ders yılı sonunda, eğitim programında belirtilen asgari ders yükünü almış, yıllık not ortalaması 4,00 üzerinden 3,30 veya daha yüksek olan, kendi programındaki ücretli öğrenciler arasında ilk yüzde beşe girmiş ücretli öğrenciler ve kendi programındaki %50 Burslu öğrenciler arasında ilk yüzde üçe girmeyi başaran %50 Burslu öğrenciler, bir sonraki ders yılı için Üstün Başarı Bursu almaya hak kazanır. Üstün Başarı Bursu, öğrencinin kendi grubunda hangi yüzde birlik dilim içinde bulunduğuna bağlı olarak, eğitim ücretinin tamamını veya bir bölümünü karşılar. Bu burs, İngilizce Hazırlık Programı’ndaki öğrenciler için geçerli değildir.

Burslu veya ücretli öğrenciler, Bilkent Üniversitesi dışında bir kurumun vereceği başka bir burstan yararlanabilir mi?

Öğrencilerin Bilkent Üniversitesi dışında bir kurumdan ek maddi destek almasında üniversite açısından bir engel yoktur.

Burslu ve ücretli öğrencilerin bir arada eğitim görmeleri bir sorun yaratır mı?
Bilkent Üniversitesi’nin amacı, her öğrencinin kendi potansiyelini keşfedebileceği ve geliştirebileceği olanakları yaratmaktır. Bu nedenle, burslu veya ücretli olmak, bir öğrencinin Bilkent’teki eğitim veya kampüs yaşamını etkileyen bir konu değildir. Burs durumu, öğrenci ile üniversite arasında sadece kayıtlarda gündeme gelir; öğretim elemanları veya diğer öğrenciler tarafından özellikle dikkate alınan bir unsur değildir. Bütün öğrenciler aynı eğitim programlarında ve sınıflarda, hep birlikte öğrenim görürler. Arkadaş grupları da genelde ortak ilgi alanları çerçevesinde oluşur.

Bir dersten geçilemezse veya sınıfta kalınırsa burs kesilir mi?
Kapsamlı, Tam ve %50 burslar (indirimler), öğrencilerin her yarıyılda normal ders yüklerini almaları ve derslerine düzenli devam etmeleri koşuluyla, azami burs süresi boyunca kesintisiz devam eder, düşük not ortalaması veya ders tekrarı gibi konulardan etkilenmez. Normal ders yükünün altında ders alan veya kayıtlı oldukları bir ya da daha çok sayıda derse devam etmeyen öğrencilerin bursları (indirimleri) askıya alınır. Genel kontenjan türünden yerleşen öğrenciler için Tam ve %50 burslardan (indirimlerden) yararlanma süresi İngilizce Hazırlık Programı’nda azami 2 yıl, hazırlık sonrası Lisans programında azami 6 yıldır. Diğer kontenjan türlerinden (“Şehit-Gazi Yakını” ve “Depremzede” dahil) yerleşen öğrenciler için ise burs süresi İngilizce Hazırlık Programı’nda azami 1 yıl, hazırlık sonrası lisans programında azami 4 yıldır. Eğitimleri bu sürelerin ötesine uzayan öğrenciler Tam ve %50 burslardan (indirimlerden) yararlanamaz. Kapsamlı Burstan yararlanmanın azami süresi ise İngilizce Hazırlık Programı’nda 2 yıl, lisans programında 5 yıldır. Lisans eğitimi 5 yılın ötesine uzayan Kapsamlı Burslu öğrencilerin bursu, 6. yıl başında Tam Burs’a dönüşür. Üstün Başarı Bursu ve Yetenek Bursu’nun sürekliliği ise öğrencinin başarısına bağlıdır.

Tam Burs ile Kapsamlı Burs’un farkları nelerdir?
Tam burslu öğrencilerden azami burs süresi boyunca eğitim ücreti alınmaz. Genel kontenjan türünden yerleşen öğrenciler için Tam burslardan yararlanma süresi İngilizce Hazırlık Programı’nda azami 2 yıl, Lisans programında azami 6 yıldır. Kapsamlı burstan yararlanmanın azami süresi İngilizce Hazırlık Programı’nda 2 yıl, Lisans programında 5 yıldır. Tam burslu yerleştirilmiş öğrencilerin bursu belirli koşullara göre üniversiteye kayıt sırasında otomatik olarak Kapsamlı bursa yükseltilir. 2024-2025 akademik yılında Kapsamlı bursun içeriğinde Tam bursa ek olarak 8.000 TL tutarında aylık katkı bursu (yılda 8 ay boyunca) ve Bilkent Üniversitesi yurtlarında Güz ve Bahar yarıyıllarında ücretsiz konaklama olanağı vardır. Güz ve Bahar yarıyıllarında yurtlarda kalmış olan Kapsamlı burslu öğrencilerden yaz döneminde ders alanlar, yaz dersleri boyunca da yurtlarda ücretsiz kalabilir. Yurtta kalmayı tercih etmeyen Kapsamlı burslu öğrencilerin aylık katkı bursu 13.000 TL’ye yükseltilir.

Kapsamlı Burslu öğrencilere sağlanan yurt olanakları için ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Ücretli bir öğrencinin burs edinebilme olanağı nedir?
Yüksek not ortalaması tutturan ücretli öğrenciler, belli akademik başarı ölçütleri çerçevesinde Üstün Başarı Bursu‘na hak kazanabilirler.

Yetenek sınavı ile girilen bölümlerde burs olanağı var mı?
Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi ile Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi‘nin yetenek sınavı ile öğrenci alan bölümünün bu sınavlarda üstün başarı gösteren öğrencilerine Yetenek Bursu verilir. Yıllık eğitim ücretinin tamamını ya da bir bölümünü kapsayan Yetenek Bursu’nun sürekliliği, öğrencinin başarısına bağlıdır. Yetenek burslarından ve indirimlerden yararlanma süresi İngilizce Hazırlık Programı’nda azami 2 yıl, hazırlık sonrası lisans programında azami 5 yıldır. Daha önce bir üniversiteden lisans derecesi alarak mezun olmuş öğrenciler, yetenek burslarından veya indirimlerden yararlanamaz.

Burslu öğrenciler Yaz Okulu’ndan da aynı burs olanaklarıyla yararlanabilir mi?
Eğitim ücreti bursları yaz dönemi ders ücretleri için de geçerlidir.

Üniversitenize Kapsamlı Burslu olarak yerleştirilirsem, bu bursun sağladığı ücretsiz yurt olanağından faydalanmak istemiyorum. Bu durumda bursun içeriğinde bir değişiklik olur mu?
Kapsamlı bursun içeriğinde Tam bursa ek olarak 8.000 TL tutarında aylık katkı bursu (yılda 8 ay boyunca) ve Bilkent Üniversitesi yurtlarında Güz ve Bahar yarıyıllarında ücretsiz konaklama olanağı vardır. Güz ve Bahar yarıyıllarında yurtlarda kalmış olan Kapsamlı burslu öğrencilerden yaz döneminde ders alanlar, yaz dersleri boyunca da yurtlarda ücretsiz kalabilir. Yurtta kalmayı tercih etmeyen Kapsamlı burslu öğrencilerin aylık katkı bursu 13.000 TL’ye yükseltilir.

İlk 10.000’e girdim ve kalkınmada öncelikli illerdeki bir liseden mezun oldum. Kızlara bursu otomatik olarak alabilecek miyim?
Kızlara Burs Programı‘ndan yararlanabilmeniz için başvuru koşullarını sağladıktan sonra internet üzerinden başvuru yapmanız gerekmektedir. Bursların sınırlı olması nedeniyle, başvuran öğrencilerin bir kısmı burs alabilecektir.  Bursu alıp almadığınız size üniversite tarafından bildirilecektir.

Sorulara Dön


İngilizce Hazırlık Programı

İngilizce Hazırlık Programı var mı?
Bilkent Üniversitesine yeni kayıt olan öğrencilerin İngilizce düzeyleri, İngilizce Hazırlık Programı tarafından düzenlenen İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit I. Aşama ve II. Aşama Sınavı (PAE Sınavı) ile ölçülmektedir. II. Aşama Sınavı iki bölümden oluşmaktadır. II. Aşama Sınavı’nın ikinci bölümüne girebilmek için birinci bölümde başarılı olmak gereklidir. Üniversiteye girişte yeterli düzeyde İngilizce bilgisine sahip olmayan öğrenciler, İngilizce Hazırlık Programı’na devam eder.

PAE sınavını geçmek çok zor deniyor, doğru mu?
Bilkent Üniversitesi’nde eğitim dili İngilizce olduğundan öğrencilerin çok iyi düzeyde İngilizce bilmeleri gerekmektedir. Bu düzey, lisans programı öğrencileri için TOEFL iBT sınavından toplamda 87 puan ve IELTS akademik sınavının her bölümünden 5,5 puan almış olmak koşuluyla, genel ortalamada 6,5 puan düzeyine eşdeğerdir. Bu düzeyde İngilizce bilmeyen öğrenciler İngilizce Hazırlık Programı’nda kendilerini geliştirir.

İngilizce Hazırlık Programı’ndan muaf olma şartları nelerdir?
Bilkent’e yeni kayıt yaptıran öğrenciler, üniversitenin iki aşamalı İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit Sınavı’na (Proficiency in Academic English – PAE) girer. Bu sınavda başarılı olanlar, İngilizce Hazırlık Programı’ndan muaf olarak doğrudan eğitimlerine başlar. Bağımsız uluslararası kurumlarca verilen IELTS Akademik ve TOEFL iBT sınavlarının birinde üniversitenin ölçütlerine göre geçer not almış öğrenciler de İngilizce Hazırlık Programı’ndan muaftır. Bu sınavlar, Bilkent Üniversitesi’nin belirlediği merkezlerde ve tarihlerde alınmış olmalıdır. Söz konusu sınavlara girecek öğrenciler, sınav tarihinden en az 21 gün önce Bilkent Üniversitesi’ne sınav kayıt belgelerini ibraz etmiş olmalıdır. TOEFL ve IELTS sınavları Bilkent Üniversitesi tarafından belirlenen bir merkezden alınmış olmalıdır.
Ayrıntılı bilgilere http://prep.bilkent.edu.tr/yeni-kayit-olacak-ogrenciler/ internet adresinden ulaşabilirsiniz.

İngilizce Seviye Tespit Sınavı öncesinde bir kurs var mı? Bu sınavın içeriği hakkında bilgi alabilir miyiz?
Üniversitemizin İngilizce Seviye Tespit Sınavı için düzenlediği bir kurs programı yoktur. 1. Aşama sınavı soru örneklerinin yer aldığı kılavuza internet adresinden ulaşabilirsiniz (Kılavuz, kayıtlar sırasında da İngilizce Hazırlık Programı yetkilileri tarafından öğrencilere verilmektedir). 2. Aşama (PAE Sınavı) örnek sınav sorularına http://prep.bilkent.edu.tr/pae/ adresinden ulaşabilirsiniz.

İngilizce Hazırlık Programı ne kadar sürer?
Hiç İngilizce bilmeyen bir öğrenci için İngilizce Hazırlık Programı’nın normal süresi bir yıldır. Programı başarıyla tamamlayarak İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit Sınavı’nı (PAE Sınavı) geçen öğrenciler, bölüm derslerine kayıt yaptırarak eğitimlerine devam ederler. İngilizce Hazırlık Programı’nda eğitim süresi başlangıç düzeyine göre farklılık göstermekte ve bir yarıyıl ile iki akademik yıl arasında değişmektedir.

İngilizce Hazırlık Programı’nda öğrenciler seviyelere nasıl yerleştiriliyor?
Öğrenciler, iki aşamalı olarak yapılan sınav sonuçlarına göre seviyelere yerleştirilirler. 1. aşama sınavına giren öğrenciler bu sınavdaki performanslarına göre, 1. ve 2. aşama İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit Sınavı’na (PAE Sınavı) giren öğrenciler ise her iki sınavdaki performanslarına göre değerlendirilirler.

İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit Sınavı’nın 1. aşamasına girilip 2. aşamasına (PAE Sınavı) girilmezse ne olur?
İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit Sınavının (PAE) her iki aşamasına da girmek zorunludur. Sınavlara girmeyen öğrencilere İngilizce Hazırlık Programında sınıf verilmeyecektir.

1. Aşama ve 2. Aşama (PAE Sınavı) sınav sonuçları nereden öğrenilebilir?
Sınav giriş yerleri ve sınav sonuçları kayıt sırasında kendilerine verilen öğrenci numarası ve şifresi kullanılarak https://stars.bilkent.edu.tr/srs adresinden öğrenilebilir.

İngilizce Hazırlık Programı’nda bir yıllık kitap gideri ne kadardır?
Öğrencinin İngilizce Hazırlık Programı eğitimi süresince okuyacağı kitaplar, hangi düzeyden eğitimine başlayacağına bağlı olarak değişmektedir. Bir düzeyin ortalama kitap ücreti 1000-1500 TL arasında değişmektedir.

Burslu bir öğrencinin İngilizce Hazırlık Programı’nda kur tekrarı yapması nedeniyle bursu kesilir mi?
İngilizce hazırlık programı öğrencileri derslerin ve uygulamaların %100’üne devam etmekle, yapılan sınavlara ve çalışmalara katılmakla yükümlüdür. Devamsızlık nedeniyle FZ notu alan öğrencilerin bursu dondurulur. Ara sınavlardan veya ödevlerden yeterli puanı toplayamadığı için FZ alacağı kesinleşen burslu öğrencilerin de derslere girmeye devam etmeleri ve asgari %90 devam koşulunu sağlamaları gereklidir.

İngilizce Hazırlık Programı’nda öğrenime ara vermek istenirse şartlar nelerdir? Kaç yarıyıl izin alınabilir? Ara verilirse yıllık öğrenim ücreti geri ödeniyor mu?
Yarıyıl İzin Esasları hakkındaki ayrıntıları http://w3.bilkent.edu.tr/www/yariyil-izinleri/ sayfasından öğrenebilirsiniz.

İngilizce Hazırlık Programı’nda derslere devam zorunluluğu var mı?
Öğrencilerin İngilizce eğitimlerini etkin bir şekilde sürdürüp tamamlayabilmeleri için derslere düzenli olarak devam etmeleri gerekmektedir. Bu nedenle öğrencilerin derslerin %90’ına devam zorunluluğu bulunmaktadır. Öğrenciler, her kurs için açıklanan devamsızlık limitini acil sağlık problemlerinde, derslere devamını engelleyen acil durumlarda ya da üniversitelerarası ve ulusal müsabaka veya etkinliklerde görev aldıkları dönemde kullanmalıdır.

Sorulara Dön


Öğrenim Süreci

Öğrenime ara vermek istenirse şartlar neler? Kaç dönem izin alınabilir? Ara verilirse yıllık öğrenim ücreti geri ödeniyor mu?
Öğrencilere geçerli ve haklı nedenlerle bir defada en çok iki yarıyıl, öğrencilik boyunca ise en çok toplam dört yarıyıl izin verilebilir. İzinli geçen süreler öğretim sürelerine katılmaz. İzin almak isteyen öğrenciler, başvurularını tüm belgeleri ile birlikte akademik takvimde belirtilen “yarıyıl izin” başvurusu süresinin son gününe kadar Öğrenci Müdürlüğü’ne yapmak zorundadır. Başvuru kabul edildiği takdirde dönem ücretinin yarısı iade edilir.

Bilkent’te ders yükünün ağır olduğu söyleniyor, bu doğru mu?
Uluslararası standartlarda bir eğitim veren Bilkent Üniversitesi’nde ders programları da bu doğrultuda oluşturulur. Derslerin içerikleri öğrencileri akademik ve kişisel gelişimlerini ilerletmeye yöneliktir. Öğrenciler, zamanlarını verimli kullanarak çalışma programlarını ders yüklerine göre ayarlayabilmektedir.

Lisans öğrenimi boyunca araştırma yapmaya fırsat bulacak mıyız?
Öğrencileri bilimsel araştırma yapmaya teşvik etmek, Bilkent Üniversitesi’nin eğitim felsefesinde önemli bir yer tutar. Öğrenciler, henüz lisans eğitimleri sırasında öğretim üyeleri danışmanlığında yaptıkları araştırmaları yayımlama fırsatı bularak bilim literatürüne katkı sağlamaktadır.

Yaz Okulu ne gibi olanaklar sunmaktadır?
Öğrenciler, başarılı olamadıkları dersleri Bilkent Üniversitesi Yaz Okulu kapsamında alabilirler. Eğitimleri açısından verim sağlayacağını düşündükleri dersleri de Yaz Okulu çerçevesinde alma olanakları vardır.

Öğrencilerin üniversite içinde çalışıp para kazanma olanakları var mı?
Dileyen öğrenciler, ders programlarını aksatmayacak biçimde, Öğrenci Çalışma Programı çerçevesinde üniversitenin çeşitli bölümlerinde yarızamanlı görev yaparak deneyim ve maddi kazanç edinmektedir. Bir yarıyılda en fazla 125 saat çalışma olanağı bulunmakta ve saat ücreti her yıl Rektörlük tarafından belirlenmektedir.

Uluslararası öğrenci değişim (“exchange”) programlarına kimler başvurabilir?
Üçüncü sınıfın bir veya iki dönemini yurtdışındaki anlaşmalı bir üniversitede geçirmek için başvuran öğrenciler akademik başarılarına ve mülakat sonuçlarına göre seçilirler. Gittikleri üniversitede programlarıyla uyumlu dersler alır; geri döndüklerinde, yurtdışında aldıkları dersleri Bilkent’teki programlarında yer alan ders yükümlülükleri yerine saydırır ve herhangi bir aksama olmadan eğitimlerini sürdürürler.

Değişim programlarıyla hangi ülkelerin üniversitelerine gidebilirim?
Bilkent’in çeşitli Avrupa ülkeleri, ABD, Kanada, Japonya ve Avustralya olmak üzere yaklaşık 50’yi aşkın ülkeden 300’ün üzerinde yükseköğretim kurumuyla öğrenci değişim anlaşması bulunmaktadır. Avrupa’daki üniversitelere Erasmus programı çerçevesinde giden öğrenciler, Avrupa Birliği fonlarından yararlanarak masraflarının önemli bölümünü buradan karşılayabilmektedir.

Üniversite içinde bölümlerarası geçiş olanağı var mı?
Üniversite içi bölümlerarası geçişler, Üniversite Senatosu ve Yönetim Kurulu’nun belirlediği “Üniversite içi bölümlerarası geçiş” yönergesine göre yapılır.

Başka bir üniversiteden Bilkent Üniversitesi’ne yatay geçiş olanağı var mı?
Yatay geçiş başvuruları yılda bir kez akademik takvimde belirlenen son başvuru tarihine kadar Öğrenci İşleri Müdürlüğü’ne yapılır.
a) Başka bir yükseköğretim kurumundaki bir lisans programına kayıtlı öğrenciler, Yükseköğretim Kurulu’nun Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmeliğinin 11. maddesi kapsamında, Bilkent Üniversitesi’nin eşdeğer bir lisans programına yatay geçiş başvurusu yapabilir. Başvuracak adayların kayıtlı oldukları programda en az iki yarıyılı başarıyla tamamlamış olmaları ve genel not ortalamalarının 100 üzerinden en az 82 veya 4.00 üzerinden en az 2.80 olması gereklidir.
b) Başka bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı oldukları lisans programına ÖSYM tarafından merkezi olarak yerleştirilmiş öğrenciler, merkezi yerleştirme puanlarının Bilkent Üniversitesi’nde geçmek istedikleri lisans programının ilgili yıldaki taban puanından yüksek olması durumunda, Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmeliğinin Ek 1. maddesi kapsamında yatay geçiş başvurusu yapabilir. Yükseköğretim Kurulu’nun merkezi yerleştirmede başarı sırası sınırı koymuş olduğu programlara geçmek için yatay geçiş başvurusu yapacak öğrencilerin, ilgili başarı sırası koşulunu da sağlar durumda olması gereklidir.
Ayrıntılı bilgi için: Yatay Geçiş Yönetmeliği

Burslu olarak yatay geçiş olanağı var mı?
Yatay geçiş ile gelen öğrenciler, önceki üniversitelerinin verdiği burslardan veya Bilkent Üniversitesi’nin üniversiteye girişte ilgili kontenjanlardan yerleştirilmiş öğrencilere sağladığı burslardan faydalanamazlar; fakat belli akademik ölçütler çerçevesinde Üstün Başarı Bursu‘na hak kazanabilirler.

Daha önce bir başka üniversitede öğrenim görürken aldığım dersleri Bilkent Üniversitesi’ndeki programımda saydırabilir miyim?
Eşdeğer programlar arasında yatay geçiş yapmış olup İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit Sınavı’nda başarılı olan öğrencilerin önceki kurumlarında almış ve koşulsuz olarak başarmış oldukları dersler, Bilkent Üniversitesi’nde kayıt yaptıracakları programın müfredatındaki en çok 8 adet bölüm kodlu ders için muafiyet oluşturabilir. Öğrencinin müfredatında yer alan bölüm derslerinden hangileri için muafiyet verileceğine Fakülte Yönetim Kurulu karar verir.

Sorulara Dön


Yurtlar

Yurt olanakları nelerdir?
26 binadan oluşan yurtlar, 4.800’ün üzerinde yerli ve uluslararası öğrenciye eğitimleri süresince huzurlu, güvenli ve rahat bir barınma ortamı yaratır. Merkez ve Doğu kampüslerde öğrencilere farklı fiyat kategorilerinde, tek, çift, üç ve dört kişilik odalar ve süit oda alternatifleri sunulmaktadır.

Odalarda karyola, elbise dolabı, çalışma masası, kitaplık gibi temel mobilyalar, merkezi sistem televizyon yayını (77. ve 78. yurtlar hariç), akademik amaçlı sınırsız kullanımlı internet ağ erişimi ile dışarıdan aranmalara açık ve kampüs içerisinde ücretsiz kullanılabilen iç hat telefonlar vardır.

Yurtlarda mutfaklar, çamaşırhane, ütü, televizyon, çalışma, oyun ve ziyaretçi odaları öğrencilerimizin ortak kullanımına açıktır.  Merkezi sistem ile ısınan yurtlarda 24 saat kesintisiz sıcak su vardır. Yurtlar bölgelerinde park ve bahçeler, açık-kapalı spor alanları ve salonları, yiyecek ve içecek ihtiyaçlarının karşılanabileceği market, restoran, kafe ve büfeler ile otoparklar da bulunmaktadır.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

Yurt ücreti ne kadar?

Bilkent Üniversitesi 2024-2025 Güz yarıyılında geçerli kişi başı yurt ücretleri şöyledir (%10 KDV dahil):

Merkez Kampüs Doğu Kampüs
4 kişilik oda 25.600 TL 24.700 TL
3 kişilik oda 37.600 TL 36.000 TL
2 kişilik ranzalı oda 44.300 TL 43.400 TL
2 kişilik standart oda 51.000 TL 49.500 TL
1 kişilik standart oda 80.000 TL 77.700 TL
2 kişilik banyolu oda 91.700 TL —-

Yurtlara yerleştirme, yurtlardaki yer durumuna göre yapılır.

Yurt ücretleriyle ilgili ayrıntılar için tıklayınız.

Yurt ücretleriyle ilgili ayrıntılar için tıklayınız.

Bilkent Üniversitesi’ne kaydımı yaptırdım ve yurtlarda kalmak istiyorum. Yurtlarda kalmaya ne zaman başlayabilirim?
Üniversiteye yeni kaydolan öğrenciler, yurtlara da kayıtlarını yaptırabilir ve yurtlar yönetimi tarafından belirlenen tarihte yurtlara yerleştirilip kalmaya başlayabilir.

Yarıyıl içerisinde yurttan ayrılırsam ödediğim ücret geri verilir mi?
Yurtlara kaydı yapılan öğrencilerin yurttan ayrılış tarihlerine göre yurt ücretlerinin iade kuralları:

Öğrencinin yurtlardan ayrılma tarihine göre Yurtlar Takvimi’nde belirtilen oranlarda ücret iadesi yapılır. Takvimde belirtilen ilgili tarihten sonra ayrılanlara ücret iadesi yapılmaz. Yurtlardan uzaklaştırma veya yurtlardan çıkarma yaptırımı uygulanan öğrencilere yurt ücreti iade edilmez. Kategorilere dair fiyat farkları, Yurt İlke ve Kuralları’nın 8.madde 5.fıkrası doğrultusunda hesaplanacaktır. Banka transferlerinde oluşabilecek tüm masraflar alıcıya ait olacak ve iade edilen miktardan düşülecektir.

Annem, babam, kardeşim veya arkadaşım odamda kalabilir mi?
Yurtlarda kalmakta olan öğrencilerin anne, baba, kardeş veya arkadaşlarının öğrenci odalarında kalmalarına izin verilmemektedir.

Sağlık sorunum olduğunda üniversitede başvurabileceğim bir yer var mı?
Bilkent Üniversitesi Sağlık Merkezi, öğrencilere Merkez ve Doğu kampüslerde kolayca erişebilecekleri, güvenli ve kaliteli bir sağlık hizmeti sunmaktadır. Deneyimli doktorları, hemşireleri, acil servis olanakları ve 3 adet ambulansıyla haftada 7 gün 24 saat çalışan Sağlık Merkezi’nde farklı dallardan uzman doktorlar da belirli günlerde görev yapmaktadır. Tüm bu sağlık hizmetleri öğrenciler için ücretsizdir.

Sorulara Dön


Mezuniyet ve Sonrası

Bilkent diploması nerelerde geçerlidir?
Bilkent, diploması dünyanın her yerinde kabul gören, uluslararası standartlarda bir üniversitedir. Bilkent Üniversitesi mezunları, diplomalarıyla birlikte, eğitim programları ve derslerin düzeyi konusunda bilgiler içeren İngilizce bir Diploma Eki de almaktadır.
Mezunlar Nerede

Mezun olacak öğrencilerin iş bulmasına yardımcı oluyor musunuz?
Bilkent Üniversitesi bünyesinde, öğrencilere mezuniyet sonrası planları konusunda destek sağlayan, iş ve eğitim dünyası dünyasına ilişkin bilgiler veren bir birim bulunmaktadır: Kariyer ve Mezunlar Ofisi. Değişik meslek gruplarından yöneticileri öğrencilerle buluşturan, çeşitli sektörlerdeki iş ve staj olanaklarını tanıtan fuar ve toplantılar düzenleyen bu ofis, öğrencileri özgeçmiş yazma ve mülakat teknikleriyle ilgili danışmanlık da vermektedir. Bilkent Üniversitesi ayrıca, öğrenci ve mezun özgeçmişlerini içeren bir veri tabanını internet üzerinden işverenlerin erişimine sunmaktadır. Bilkentliler, özgeçmişlerini bu veri tabanına kendileri yükleyip üye şirketlerin iş ve staj ilanlarına sistem üzerinden başvurabilmektedir.

Sorulara Dön


Tanıtım

Kampüsü dilediğimizde gezebiliyor muyuz?
Bilkent Üniversitesi kampüsü belirlenecek tanıtım dönemi tarihleri arasında adayların ziyaretine açıktır. Bu tarihler arasında kampüste rehber öğrencilerle tercihleriniz hakkında görüşebilir, bölümler, üniversitenin sunduğu olanaklar ve kampüs yaşamı hakkında bilgi alabilirsiniz.

Yıl boyunca Bilkent Üniversitesi’ni tanımak isteyen eğitim kurumlarının yöneticileriyle, Tanıtım Turu İstek Formu‘nu doldurup tanitim@bilkent.edu.tr adresine göndermeleri durumunda hemen iletişime geçilecektir.

Hedeflediğimiz meslekler hakkında nasıl bilgi alabiliriz?
Bilkent Üniversitesi öğretim üyeleri, tercih döneminde düzenlenen Meslek Seminerleri’nde üniversite adaylarına meslekler ve iş alanlarına ilişkin hem yüz yüze hem de çevrimiçi seminerler vermektedir. Ayrıntılı bilgi ve program için tıklayınız.

Sorulara Dön


Bölüm Seçimi

2024 Kontenjanlar, 2023 Taban Puanları ve Başarı Sırası için tıklayınız.

Bilgisayar ve bilişimle ilgili bir bölümde eğitim almak istiyorum. Acaba tercihlerimi belirlerken bana yardımcı olabilmeniz açısından üniversitenizin ilgili bölümlerini öğrenebilir miyim?
Mühendislik Fakültesi – Bilgisayar Mühendisliği;
Uygulamalı Bilimler Fakültesi – Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri;

Ek yerleştirme ile üniversitenize girebilir miyim?
Evet. ÖSYM’nin yayınlayacağı ek yerleştirme kılavuzu esaslarına göre Genel Yerleştirme sırasında Açıköğretim programları dışında hiçbir programa yerleştirilmemiş öğrenciler ek yerleştirme için başvurabilir.

Ek yerleştirme sonuçları belli olduğunda derslerin başlamış olması, ek yerleştirme ile gelecek öğrenciler için bir sorun yaratır mı?
Bilkent Üniversitesi İngilizce Hazırlık Programı’na devam edecek öğrenciler, düzeylerine denk gelen kurlara yerleştirilerek öğrenimlerini sürdürür.

İngilizce Hazırlık Programı’nı atlayarak bölümlerine başlamaya hak kazanan öğrencilerin bölümlerine çabuk uyum sağlamaları için ise gerekli her türlü olanak sağlanmıştır.

Sorulara Dön

 

 


Bu sayfadaki bilgiler 2024-2025 akademik yılı için geçerlidir.