Eğitim Anlayışı

Öğretim Kadrosu

Bir yükseköğretim kurumu için en değerli kaynağın bilim ve sanata yön veren, araştırmacı ve üretken akademisyenler olduğuna inanan Bilkent Üniversitesi, öğretim kadrosunu büyük bir titizlikle oluşturmakta ve geliştirmektedir. Bilkent, dünyanın her yerinden akademisyenleriyle uluslararası bir eğitim ve araştırma kurumudur. 700 kişilik öğretim kadrosunun yaklaşık dörtte biri 34 ülkeden öğretim elemanlarından oluşmaktadır. Öğretim üyelerinin %80’i doktora derecelerini yurt dışında dünyaca bilinen üniversitelerden almıştır. Öğretim kadrosunun önemli bir bölümü, çalışmalarını ülke dışında sürdürmekteyken, kariyerlerine Bilkent’in akademik ortamında devam etmeyi tercih etmiştir.

Öğretim üyelerinin araştırma alanlarındaki başarı ölçütlerinin başında, uluslararası hakemli dergilerde yayımladıkları makalelerin sayısı ile bu yayınlara diğer bilim insanlarınca ne sıklıkta başvurulduğu (atıflar) gelir. Bu ölçütlere göre Bilkent Üniversitesi, ülkemizde ve dünyada üst sıralardadır. Bilkent öğretim üyelerinin yazdıkları kitaplar, uluslararası yayınevleri tarafından basılarak Türkiye ve dünyada birçok okura ulaşmaktadır.

Bilkent Üniversitesi öğretim üyelerince yürütülen araştırmaların bilime ve topluma etkisinin bir diğer göstergesi de bu projelerin TÜBİTAK, Avrupa Birliği, kamu kuruluşları ve yerli veya yabancı özel şirketler gibi dış paydaşlardan sağladığı finansal desteklerdir. Öğretim üyelerinin yönettiği ve rol aldığı bilimsel projeler, 2005-2023 yılları arasında TÜBİTAK (908 adet), kamu ve özel şirket (555 adet) ve Avrupa Birliği (135 adet) programları kapsamında 1,8 milyar TL’ye yaklaşan bir bütçeyle desteklenmiştir. Ayrıca, Avrupa Araştırma Konseyi’nden (European Research Council – ERC) araştırma desteği kazanmayı başaran 11 Bilkent öğretim üyesi bulunmaktadır.

 

Derslikler, Laboratuvarlar, Stüdyolar

Bilkent Üniversitesi’nde derslerin çoğu, öğrencilerin aktif katılımı için tasarlanmış dersliklerde işlenir. Üniversitede çok çeşitli uygulama çalışmalarının gerçekleştirildiği tam donanımlı eğitim laboratuvarları ve stüdyolar da yer almaktadır. Mühendislik ve Fen fakültelerindeki laboratuvarlar elektronik, nanoteknoloji, optik, fotonik, sinyal işleme, anten ve mikrodalgalar, esnek üretim sistemleri, ısı ve akışkanlar, mekanik ve malzeme, ileri araştırmalar, kuantum mekaniği ve deneysel fizik gibi alanlardadır. Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nde dijital medya, fotoğraf, video, yapı teknolojisi, malzeme ve üretim laboratuvarları, tasarım stüdyoları, resim, heykel, seramik, özgün baskı ve desen atölyeleri vardır. Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nde elektro akustik müzik laboratuvarı bulunmaktadır. Eş zamanlı çeviri laboratuvarları ise İngilizce, Fransızca Mütercim ve Tercümanlık Bölümü öğrencilerinin hizmetindedir.

 

Kütüphane

Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi, Türkiye’nin en iyi akademik kütüphanesidir. Koleksiyonunda 526.660 basılı kitap, 1.681.256 elektronik kitap ve sesli kitap, 193 basılı dergi, 101.574 elektronik dergi ve 250 veri tabanıyla, üniversitenin Merkez ve Doğu kampüslerinde hizmet vermektedir. Bilkent, YÖK’ün hazırladığı Vakıf Yükseköğretim Kurumları raporuna göre kütüphane harcamalarına en çok bütçe ayıran üniversitedir. Kütüphanenin yıllık bütçesi yaklaşık 3 milyon ABD dolarıdır.

Bilkent Üniversitesi’nin her öğrencisi kütüphanenin doğal birer üyesidir. Kütüphanede açık raf sistemi uygulanmaktadır. Öğrenciler kitap, dergi ve diğer kaynaklardan kütüphane içerisinde yararlanabildikleri gibi, belirli süre için bu kaynakları ödünç de alabilir.

Merkez Kampüs Kütüphanesi hafta içi 8:30 – 23:30 ve hafta sonu 9:00 – 23:30, Doğu Kampüs Kütüphanesi ise hafta içi 8:30-17:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.