Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi,
bölümlerinden oluşmaktadır.
Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Yetenek ve Seviye Sınavları Hakkında Bilgi İçin
Bilkent Üniversitesi Müzik Bölümü, öğretim kadrosunu birçok ülkeden yorumcu ve eğitimci sanatçıların meydana getirdiği bir sanat merkezidir. Çok sayıda seçkin sanatçının dâhil olduğu bu kadro, aynı zamanda Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO) bünyesinde de görev yapmaktadır.
Bölümün eğitim çerçevesini kompozisyon, piyano, yaylı çalgılar, nefesli çalgılar, klasik gitar, şan ve vurmalı çalgılar sanat dalları oluşturur. Müzik Bölümü, bire bir eğitime verdiği önem ve geniş enstrüman donanımıyla öne çıkmaktadır. Zengin bir nota, kitap ve kayıtlı müzik koleksiyonuna sahip Müzik Kütüphanesi ve bireysel çalışmalara yönelik 100’ü aşkın çalışma odası, öğrencilere yaratıcılıklarını ilerletecek her olanağı sunmaktadır.
BSO konserleri, Yeni Müzik Günleri, Türkiye Gitar Buluşması, Bilkent Piyano Festivali, BrassFest ve Bilkent Kompozisyon Akademisi gibi etkinlikler, bölümün yıl boyu süren ustalık sınıfı dersleriyle birleşerek uluslararası bir sanat atmosferi yaratmaktadır. Gökhan Aybulus (piyano), Jérôme Pernoo, Aurélien Pascal (viyolonsel), Amihai Grosz (viyola), Kirill Troussov, Kerson Leong, Augustin Duman (keman), Dorukhan Doruk (oda müziği) ve Klaus Lang (kompozisyon), geçtiğimiz akademik yılda ustalık sınıfı dersleri vermiş olan eğitimci ve sanatçılardır. Ensemble XX. Jahrhundert (Avusturya), Arditti Quartet (İngiltere), Janßen- Deinzer-Chen Duo (Almanya) ve Contemparlando Quartet (Türkiye) ise yakın geçmişte kompozisyon öğrencileriyle atölye çalışmaları yaparak eserlerini seslendirmiş olan topluluklardır.
The Juilliard School, Royal College of Music, Cornell Üniversitesi, UC Davis, Sibelius Akademisi, Lozan Üniversitesi, Salzburg Mozarteum, Moskova Tchaikovsky Devlet Konservatuvarı ve Berlin Hans Eisler Musikhochschule, mezunların lisansüstü programlara devam ettiği prestijli kurumlara örnektir.
Bilkent Üniversitesi Tiyatro Bölümü, yaratıcı, yorumcu ve eğitimci kimlikleriyle fark yaratan oyuncular yetiştirir. Devlet Sanatçısı Cüneyt Gökçer (1920-2009) tarafından kurulmuş olan bu bölüm, ülkemizin sanat yaşantısına çağdaş bir yön kazandırmaktadır.
Bölümün kuram ve uygulama içerikli programı, tanınmış sanatçı ve eğitmenlerden oluşan bir öğretim kadrosunca yürütülmektedir. Öğrenciler, başta oyunculuk olmak üzere ses ve bedenlerini daha iyi kullanabilmek için konuşma, fonetik, dans, hareket, eskrim, kulak eğitimi, şan ve solfej dersleri görürler. Tiyatro tarihi ve metin çözümleme dersleri sayesinde sahneye daha geniş bir gözle bakarlar. İleri sınıflardaki kamera önü oyunculuğu dersleri, İngilizce sergilenen projeler ve fiziksel tiyatro çalışmaları ile tiyatronun farklı yönlerini tecrübe ederler. Yurt dışından ve Türkiye’den sanatçıların atölye çalışmalarında değişik oyunculuk teknikleri ve kültürlerini tanırlar.
Öğrenciler, bölümün öğretim kadrosunda yer alan deneyimli yönetmenlerin sahneye koyduğu oyunlarla yıl boyunca Bilkent Tiyatro Salonu’nda sanatseverlerle buluşmaktadır. Genç sanatçı adayları, bu yapıtları yerel ve uluslararası festivallerde de sergilemektedir. Anton Çehov, Arthur Miller,Aziz Nesin, Bertolt Brecht, Carlo Goldoni, Civan Canova, Dario Fo, Eugène Ionesco, Federico García Lorca, Jean-Paul Sartre, Molière, Nâzım Hikmet, Samuel Beckett, Tennessee Williams ve William Shakespeare ise eserlerinde Bilkentli genç oyuncuların rol aldığı ünlü yazarlardandır.
Mezunlar, sahne sanatları altyapılarını Devlet Tiyatroları’nda, Devlet Opera ve Balesi’nde, medya kuruluşlarında, özel tiyatrolarda, şehir ve belediye tiyatrolarında değerlendirmektedir. Eğitimlerini üniversitelerin lisansüstü programlarında değerlendiren mezunlar da bulunmaktadır.