Bilkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde
- Bilgisayar Mühendisliği
- Elektrik – Elektronik Mühendisliği
- Endüstri Mühendisliği
- Makine Mühendisliği
bölümleri yer almaktadır. Her dört bölümde de lisans, yüksek lisans ve doktora programları vardır.
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Bilgisayar mühendisleri, bilgi çağının temelini oluşturan mühendislik sistemlerinin tasarımı ve yapımı için yöntemler, yazılımlar ve ileri teknolojiler geliştirirler; üretimden savunmaya, tıptan eğitime kadar birçok alanda teknolojik atılımlara öncülük ederler. Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencileri, kuramsal ve uygulamalı derslerde kazandıkları mühendislik altyapısını pozitif bilim ve yüksek teknoloji konularıyla güçlendirdikleri bir sistemde eğitim almaktadır.
Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, öğretim üyelerinin yürüttüğü ve öğrencilerin de katıldığı araştırma çalışmalarıyla bilim literatürüne ve iş çevrelerine önemli katkılarda bulunmaktadır. Söz konusu araştırmalar; bilgisayar ağları, bilgisayar grafiği, bilgisayarla görme, biyoenformatik, bulut bilişim, büyük veri algoritmaları, dağıtık sistemler, internette bilgi erişimi, makine öğrenmesi, paralel işleme, performans modellemesi ve analizi, veri bilimi, veri görselleştirme, veri güvenliği ve gizliliği, veri madenciliği, veri tabanı sistemleri, yapay zekâ, yazılım mühendisliği ve yüksek başarımlı hesaplama üzerinde yoğunlaşmaktadır.
Bölüm, dünya üniversitelerindeki mühendislik, bilişim, uygulamalı bilimler ve doğa bilimleri programlarının eğitim kalitesini değerlendiren ABD merkezli ABET (Accreditation Board of Engineering and Technology) kuruluşu tarafından akredite edilmiştir.
Accenture, Alcatel-Lucent, Amazon, Arçelik, Apple, Aselsan, AT&T, Ayesaş, Doğuş Teknoloji, Facebook, Garanti Teknoloji, Google, Havelsan, HP, Huawei, IBM, Intel, Microsoft, OBSS, Oracle, Roketsan, Siemens, STM, TAI, Turkcell, TÜBİTAK, Vestel ve Vodafone, mezunların çalıştıkları kuruluşlara örnektir. Brown, California, Carnegie Mellon, Case Western Reserve, Columbia, Cornell, EPFL, Illinois, Imperial College London, Maryland, MIT, Michigan, North Carolina State, Ohio State, Purdue, Simon Fraser, Stanford ve Washington ise mezunların lisansüstü programlara devam ettiği üniversitelerdendir.
Elektrik – Elektronik Mühendisliği Bölümü
Elektrik – elektronik mühendisliğinin çalışma alanları, geleceğe yön veren teknolojilerin merkezindedir. Yeni nesil iletişim sistemleri, makine öğrenmesi, yapay zekâ, büyük veri analizi, modern savunma sistemleri, gezgin internet erişimi, bilişsel sinirbilim, hassas tıbbi görüntüleme ve uzaktan algılama sistemleri, elektrik ve elektronik mühendislerinin öncülük ettiği ileri teknoloji uygulamalarındandır.
Elektrik – Elektronik Mühendisliği Bölümü, bilimsel atmosferi ve teknolojik olanaklarıyla ileri düzeyde bir mühendislik eğitimi vermektedir. Öğrenciler, araştırmacı kimlikleriyle öne çıkan, modern mühendislik uygulamaları geliştirebilen mühendisler ve bilim insanları olarak yetişir.
Bölümün akademik kadrosu, bilimsel çalışmalarıyla dünyaca tanınmaktadır. Öğretim üyelerince kurulan ve yönetilen Akustik ve Sualtı Teknolojileri, Nanoteknoloji, Spektrum Yönetimi ve Ulusal Manyetik Rezonans araştırma merkezlerinde ülkemizin birçok önemli projesi yürütülmektedir.
Bölüm dünya üniversitelerindeki mühendislik, bilişim, uygulamalı bilimler ve doğa bilimleri programlarının eğitim kalitesini değerlendiren ABD merkezli ABET (Accreditation Board of Engineering and Technology) kuruluşu tarafından akredite edilmiştir.
Lisansüstü eğitime yönelen mezunlar Caltech, Carnegie Mellon, Cornell, EPFL, Georgia Tech, Harvard, Imperial College London, Johns Hopkins, Maryland, MIT, Ohio State, Princeton, Stanford, UC Berkeley ve UCLA gibi prestijli üniversitelerde öğrenim görmektedir. Birikimlerini iş dünyasında değerlendirenler ise Apple, Hewlett-Packard, IBM, Intel, Microsoft, Nvidia, Philips, Schlumberger, Siemens, Tesla,Texas Instruments, Aselsan, Havelsan, Karel, Meteksan Savunma, Roketsan,Turkcell ve Türk Telekom gibi lider şirketlerin kadrolarındadır.
Endüstri mühendisliği; teknoloji, insan gücü, hammadde, bilgi, enerji ve para gibi kaynakları ürün ve hizmet üretimine dönüştüren sistemleri inceler. Endüstri mühendisleri, hemen her işkolunun temel değişkenleri olan bu sistemleri tasarlar, işletir ve yönetirler. Üretimden finansa, lojistikten bilişime, savunma teknolojilerinden danışmanlığa, sağlıktan telekomünikasyona uzanan birçok sektörde önemli görevler üstlenirler.
İleri imalat ve servis sistemleri tasarımı, bilgisayar destekli simülasyon, karar destek sistemleri, optimizasyon ve uygulamaları, tedarik zinciri yönetimi, lojistik ve dağıtım sistemleri tasarımı, olasılık temelli modeller ve uygulamalar, modern üretim yönetimi sistemleri, ileri üretim teknolojileri, sağlık sistemleri yönetimi, enerji sistemleri, operasyon yönetimi ve sürdürülebilir kalkınma, bölümdeki eğitim ve araştırma etkinliklerinin temelini oluşturan konu başlıklarıdır.
Endüstri Mühendisliği Bölümü, dünya üniversitelerindeki mühendislik, bilişim, uygulamalı bilimler ve doğa bilimleri programlarının eğitim kalitesini değerlendiren ABD merkezli ABET (Accreditation Board of Engineering and Technology) kuruluşu tarafından akredite edilmiştir.
Amazon, Bosch, Danone, Deloitte, Facebook, Ford, Goldman Sachs, Google, IBM, Johnson & Johnson, McKinsey & Company, Merrill Lynch, Microsoft, Oracle, PepsiCo, Pfizer, Procter & Gamble, Sanofi,Toyota, Unilever,Yahoo gibi uluslararası şirketler ve Eczacıbaşı, Garanti BBVA, Koç Holding, Sabancı Holding,Turkcell,THY,Türk Telekom, Türkiye İş Bankası,Vestel gibi ülkemizin dünyaya açılan kuruluşları Bilkentli endüstri mühendisleriyle çalışmaktadır. Carnegie Mellon, Chicago, Columbia, Cornell, Duke, EPFL, Georgia Tech, INSEAD, LBS, MIT, Princeton, UC Berkeley, UCLA ve Stanford üniversiteleri ise lisansüstü programlara devam eden mezunların tercihlerindendir.
En köklü mühendislik dallarından biri olan makine mühendisliği, mekanik ve enerji dönüşüm sistemlerinin analizi, tasarımı ve üretimine odaklanır. Makine mühendisleri, savunma ve uzay teknolojilerinden tıbbi uygulamalar ve ulaşım sistemlerine kadar endüstrinin hemen her kolunda stratejik görevler üstlenmektedir.
Makine Mühendisliği Bölümü, dünya üniversitelerindeki mühendislik, bilişim, uygulamalı bilimler ve doğa bilimleri programlarının eğitim kalitesini değerlendiren ABET (Accreditation Board of Engineering and Technology) kuruluşu tarafından akredite edilmiştir.
Bölümde yürütülen araştırmalar termodinamik, akışkanlar mekaniği, ısı transferi, kontrol sistemleri, üretim, nanomekanik, dinamik sistemler, robotik ve hesaplamalı mekanik gibi alanlara yayılmaktadır. Eğitim programı, bu alanların birbirleri ve diğer bilim dallarıyla bağlantılarına disiplinlerarası bir ölçekte yaklaşmaktadır. Değişik disiplinlerle etkileşim, öğrencilerin makine mühendisliği prensiplerini farklı bilimsel ve teknolojik platformlara yansıtabilmesine olanak tanır. Örneğin, moleküler biyolojide hücre dondurarak kanser tedavisi ve yumuşak doku korunmasında aşamalar kaydedilmektedir. Isı transferinin bu süreçteki işlevi, makine mühendisliğinin diğer bilimlerle bütünleşerek insanlığa sağladığı katkılardan biridir.
Öğrenciler, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri ileri mühendislik sistemlerine uygulayacakları bir altyapıyla diploma almaktadır. Mezunlar, çalıştıkları kurumların araştırma-geliştirme, tasarım, imalat ve planlama etkinliklerinde lider konumları hedeflemektedir. Akademik kariyere yönelenler ise tanınmış üniversitelerin yüksek lisans ve doktora programlarını tercih etmektedir.
Arçelik,Aselsan, Bosch, FNSS, Ford Otosan, Google, Meteksan Savunma, Renault, Roketsan, Siemens,TAI,Vestel ve Yandex, mezunların görev yaptığı firmalara örnektir.
Boston, Caltech, Friderich Schiller, Groningen, KU Leuven, McGill, Milano Politeknik, MIT, Stanford,Tilburg ve UC Berkeley ise mezunların lisansüstü çalışmalarda bulunduğu üniversitelerdendir.