Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi

Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi,

Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Yetenek ve Seviye Sınavları Hakkında Bilgi İçin

Müzik Bölümü

Bilkent Üniversitesi Müzik Bölümü, öğretim kadrosunu birçok ülkeden yorumcu ve eğitimci sanatçıların meydana getirdiği bir sanat merkezidir. Çok sayıda devlet sanatçısının dâhil olduğu bu seçkin kadro, aynı zamanda Bilkent Senfoni Orkestrası’nda da görev yapmaktadır.

Bölümün eğitim çerçevesini kompozisyon, piyano, yaylı çalgılar, nefesli çalgılar, klasik gitar ve vurmalı çalgılar sanat dalları oluşturur. Bu sanat dallarına başvurmak isteyen adaylar, ilgili alanlarda lise öğrenimi görmüş ya da bu düzeyde özel yetişmiş olmalıdır.

Müzik Bölümü, bire bir eğitime verdiği önem ve geniş enstrüman donanımıyla öne çıkmaktadır. Zengin bir nota, kitap, kayıtlı müzik ve video koleksiyonuna sahip Müzik Kütüphanesi ve bireysel çalışmalara yönelik 100’ü aşkın çalışma odası, öğrencilere yaratıcılıklarını ilerletecek her olanağı sunmaktadır. Öğrenciler, yeteneklerini bireysel resitaller, oda müziği konserleri, opera temsilleri, Gençlik Senfoni Orkestrası ve Gençlik Korosu’nun konser ve turnelerinde sergilemektedir.

Bilkent Senfoni Orkestrası konserleri, Yeni Müzik Günleri, Türkiye Gitar Buluşması, Bilkent Piyano Festivali ve Bilkent Kompozisyon Akademisi gibi etkinlikler, bölümün yıl boyu süren ustalık sınıfı dersleri (masterclass) ile birleşerek uluslararası bir sanat atmosferi yaratır. Boris Berezovsky, Olga Kern, Boris Berman, Alexander Ghindin (piyano), Olivier Charlier, Rachel Barton Pine, Midori (keman), Pavel Steidl, Aniello Desiderio, Roland Dyens (klasik gitar), Mark Andre, Bruno Mantovani, Ulrich Kreppein, Ken Ueno (kompozisyon), Chen Zimbalista (vurmalı çalgılar), Naoko Shimizu (viyola), Gabor Boldoczki (trompet), Emmanuel Pahud (flüt), Patrick de Ritis (fagot), Anna Serafinska, Giorgio Croci, Michéle Crider (şan), Müzik Bölümü’nde ustalık sınıfı dersleri vermiş olan ünlü sanatçılardandır. Ensemble Interface (Almanya), Collegium Novum Zurich (İsviçre), Convergence Ensemble (İsviçre), Ensemble Neophon (Almanya), Black Pencil (Hollanda), Hezarfen Ensemble (Türkiye) ve Yurodny Ensemble (İrlanda) ise kompozisyon öğrencileriyle atölye çalışmaları gerçekleştirmiş çağdaş müzik topluluklarıdır.

Mezunların bir bölümü The Juilliard School, Royal College of Music, Cornell Üniversitesi, Conservatoire Royal de Mons, Barenboim-Said Akademie, Conservatoire de Lausanne, Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Stuttgart, Hochschule für Musik und Theater Leipzig, Hochschule für Musik Hanns Eisler Berlin, Universität Mozarteum Salzburg ve Moskova Tchaikovsky Devlet Konservatuvarı gibi prestijli kurumların lisansüstü programlarına devam etmektedir. Türkiye ve yurt dışındaki üniversitelerde öğretim elemanı olarak çalışan mezunların yanı sıra ulusal ve uluslararası orkestralar ile sanat topluluklarında görev yapanlar da bulunmaktadır.

Tiyatro Bölümü

Bilkent Üniversitesi Tiyatro Bölümü yaratıcı, yorumcu ve eğitimci kimlikleriyle fark yaratan oyuncular yetiştirmektedir. Devlet Sanatçısı Cüneyt Gökçer (1920-2009) tarafından kurulmuş olan bu bölüm, ülkemizin sanat yaşantısına çağdaş bir yön kazandırmaktadır.

Tiyatro Bölümü, her yıl oyunculuk sanat dalı için yetenek sınavıyla öğrenci alır. Bölümün kuram ve uygulama içerikli programı, tanınmış sanatçı ve eğitmenlerden oluşan bir öğretim kadrosunca yürütülmektedir.

Öğrenciler, başta oyunculuk olmak üzere ses ve bedenlerini daha iyi kullanabilmek için konuşma, fonetik, dans, hareket, eskrim, kulak eğitimi, şan ve solfej dersleri görürler. Tiyatro tarihi ve metin çözümleme dersleri sayesinde sahneye daha geniş bir gözle bakarlar. Film kuramı, drama, sanat tarihi, felsefe, estetik ve görsel algı gibi seçmeli dersler ise birikimlerine yeni bir boyut katmak için fırsattır. İleri sınıflardaki kamera önü oyunculuğu dersleri, orijinal dilinde sergilenen İngilizce projeler ve fiziksel tiyatro çalışmaları ile tiyatronun farklı yönlerini tecrübe ederler. Yurt dışından ve Türkiye’den sanatçıların atölye çalışmalarında ise değişik oyunculuk teknikleri ve kültürlerini tanırlar.

Öğrenciler, bölümün öğretim kadrosunda yer alan deneyimli yönetmenlerin sahneye koyduğu oyunlarla yıl boyunca Bilkent Tiyatro Salonu’nda sanatseverlerle buluşmaktadır. Genç sanatçı adayları, bu yapıtları çeşitli yerel ve uluslararası festivallerde de sergilemektedir. Anton Çehov, Arthur Miller, August Strindberg, Bertolt Brecht, Carlo Goldoni, Carlo Gozzi, Dario Fo, Eugène Ionesco, Federico García Lorca, Jean-Paul Sartre, John Osborne, Max Frisch, Molière, Sam Bobrick, Samuel Beckett, Tennessee Williams, Tracy Letts, William Shakespeare, Aziz Nesin, Civan Canova ve Nâzım Hikmet, eserlerine Bilkentli genç oyuncuların hayat verdiği ünlü yazarlardandır.

Bölüm öğrencilerinin lokomotif görevi üstlendiği Bilkent Tiyatro Festivali ise Türkiye’den farklı üniversitelerin tiyatro öğrencilerine ve oyunlarına ev sahipliği yapmaktadır. Bu festival, genç oyuncuların sahne deneyimine ve sanat paydasındaki iletişimine ivme katmaktadır. Mezunlar, sahne sanatları altyapılarını Devlet Tiyatroları’nda, Devlet Opera ve Balesi’nde, medya kuruluşlarında, özel tiyatrolarda, şehir ve belediye tiyatrolarında değerlendirmektedir. Eğitimlerini yurt içi ve yurt dışındaki üniversitelerin lisansüstü programlarında değerlendiren mezunlar da bulunmaktadır.