Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi

Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi,

Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Yetenek ve Seviye Sınavları Hakkında Bilgi İçin

Müzik Bölümü

Bilkent Üniversitesi Müzik Bölümü, öğretim kadrosunu birçok ülkeden yorumcu ve eğitimci sanatçıların meydana getirdiği bir sanat merkezidir. Çok sayıda devlet sanatçısının dâhil olduğu bu seçkin kadro, Bilkent Senfoni Orkestrası’nda da görev yapmaktadır.

Bölümün eğitim çerçevesini kompozisyon, piyano, yaylı çalgılar, nefesli çalgılar, klasik gitar, vurmalı çalgılar sanat dalları oluşturur. Bu sanat dallarına başvurmak isteyen adaylar, ilgili alanlarda lise öğrenimi görmüş ya da bu düzeyde özel yetişmiş olmalıdır.

Müzik Bölümü, bire bir eğitime verdiği önem ve geniş enstrüman donanımıyla öne çıkmaktadır. Zengin bir nota, kitap, kayıtlı müzik ve video koleksiyonuna sahip Müzik Kütüphanesi ve bireysel çalışmalara yönelik 100’ü aşkın çalışma odası, öğrencilere yaratıcılıklarını ilerletmeleri için her türlü olanağı sunmaktadır. Öğrenciler, yeteneklerini bireysel resitaller, oda müziği konserleri, opera temsilleri, Gençlik Senfoni Orkestrası ve Gençlik Korosu’nun konser ve turnelerinde sergilemektedir.

Bilkent Senfoni Orkestrası konserleri, Yeni Müzik Günleri ve Türkiye Gitar Buluşması gibi etkinlikler, bölümün yıl boyu süren ustalık sınıfı dersleri (masterclass) ile birleşerek uluslararası bir sanat atmosferi yaratır. Boris Berezovsky (piyano), Olga Kern (piyano), Boris Berman (piyano), Alexander Ghindin (piyano), Olivier Charlier (keman), Rachel Barton Pine (keman), Pavel Steidl (klasik gitar), Aniello Desiderio (klasik gitar), Roland Dyens (klasik gitar), Deniz Hughes (kompozisyon), Chen Zimbalista (vurmalı çalgılar), Naoko Shimizu (viyola), Gabor Boldoczki (trompet), Emmanuel Pahud (flüt), Patrick de Ritis (fagot), Anna Serafinska, Giorgio Croci (şan) ve Michèle Crider (soprano), Müzik Bölümü’nde ustalık sınıfı dersleri vermiş olan ünlü sanatçılardandır.

Mezunların bir bölümü The Juilliard School, Conservatoire Royal de Mons, Barenboim-Said Akademie, Conservatoire de Lausanne, Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Stuttgart, Hochschule für Musik und Theater Leipzig ve Moskova Tchaikovsky Devlet Konservatuvarı gibi kurumların lisansüstü programlarına devam etmektedir. Türkiye ve yurtdışındaki konservatuvarlarda öğretim elemanı olarak çalışan mezunların yanı sıra ulusal ve uluslararası orkestra ve sanat topluluklarında görev yapanlar da bulunmaktadır.

Tiyatro Bölümü

Bilkent Üniversitesi Tiyatro Bölümü yaratıcı, yorumcu ve eğitimci kimlikleriyle fark yaratan oyuncular yetiştirmektedir. Devlet Sanatçısı Cüneyt Gökçer (1920-2009) tarafından kurulmuş olan bu bölüm, ülkemizin sanat yaşantısına çağdaş bir yön kazandırmaktadır.

Tiyatro Bölümü, her yıl oyunculuk sanat dalı için yetenek sınavıyla öğrenci alır. Bölümün kuram ve uygulama içerikli programı, deneyimli sanatçı ve eğitmenlerden oluşan bir öğretim kadrosunca yürütülmektedir.

Öğrenciler, başta oyunculuk olmak üzere ses ve bedenlerini daha iyi kullanabilmeleri için konuşma, fonetik, dans, hareket, eskrim, kulak eğitimi, şan ve solfej dersleri görürler. Tiyatro tarihi ve metin çözümleme dersleriyle sahneye daha geniş bir gözle bakar; film kuramı, drama, sanat tarihi, felsefe, estetik ve görsel algı gibi seçmeli derslerle birikimlerine yeni boyutlar eklerler. İleri sınıflardaki kamera önü oyunculuğu dersleri, orijinal dilinde sergilenen İngilizce projeler ve fiziksel tiyatro çalışmaları ile tiyatronun farklı yönlerini tecrübe ederler. Yurtdışından ve Türkiye’den sanatçıların atölye çalışmalarında ise değişik oyunculuk teknikleri ve kültürlerini tanırlar.

Öğrenciler, bölümün öğretim kadrosunda yer alan deneyimli yönetmenlerin sahneye koyduğu oyunlarla yıl boyunca Bilkent Tiyatro Salonu’nda sanatseverlerle buluşmaktadır. Genç sanatçı adayları, bu yapıtları çeşitli yerel ve uluslararası festivallerde de sergilemektedir. Anton Çehov, Arthur Miller, August Strindberg, Bertolt Brecht, Carlo Goldoni, Carlo Gozzi, Eugène Ionesco, Federico García Lorca, Jean-Paul Sartre, Max Frisch, Molière, Samuel Beckett, Sam Bobrick, Tennessee Williams, Tracy Letts, William Shakespeare, Aziz Nesin, Civan Canova ve Nâzım Hikmet, eserlerine Bilkentli genç oyuncuların hayat verdiği ünlü yazarlardandır.

Bölüm öğrencilerinin lokomotif görevi üstlendiği Bilkent Tiyatro Festivali ise yurdun farklı üniversitelerinin tiyatro öğrencileri ve oyunlarına ev sahipliği yapmaktadır. Bu festival, genç oyuncuların sahne deneyimi ve iletişimine ivme katmaktadır. Mezunlar, sahne sanatları altyapılarını Devlet Tiyatroları’nda, Devlet Opera ve Balesi’nde, medya uruluşlarında, özel tiyatrolarda, şehir ve belediye tiyatrolarında değerlendirmektedir. Eğitimlerini yurtiçi ve yurtdışındaki üniversitelerin lisansüstü programlarında değerlendiren mezunlar da bulunmaktadır.