Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu

Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu’nun dört yıllık lisans bölümleri şunlardır:

Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Bölümü

Bilgisayar teknolojileri ve bilişim sistemleri, bilgi çağının ve iş dünyasının en değerli yapıtaşlarındandır. Hemen her sektörde stratejik rol oynayan bu alanlar, e-devlet, kablosuz haberleşme, mobil iletişim, kurumsal kaynak planlaması, dış kaynak kullanımı ve müşteri ilişkileri yönetimi gibi kollara yayılmaktadır.

Bölümün eğitim programında veri tabanı ve ağ iletişimi uygulamaları, internet tabanlı sistemlerin geliştirilmesi ve yazılım teknolojileri gibi güncel konulara yer verilir. Öğrenciler, kazandıkları teknik becerileri temel işletme ve iletişim dersleriyle desteklemektedir. Bilkent Üniversitesi’nin teknolojik altyapısı, derslerin önemli bir kısmını kapsayan laboratuvar çalışmalarına sağlam bir temel oluşturur.

Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Bölümü, sektörün önde gelen firmalarıyla yaptığı anlaşmalar doğrultusunda eğitim programını çeşitli ders, proje ve uygulamalarla güçlendirmektedir. Ağ teknolojilerinde Cisco Systems, veri depolama ve güvenliğinde EMC, iş zekasında Oracle, ileri düzey grafik programlamada CUDA, kurumsal kaynak planlaması, büyük veri ve veri analitiği konusunda IBM ve SAP ile gerçekleştirilen çözüm ortaklıkları, öğrencilerin bilişim endüstrisiyle kuvvetli bağlar kurmalarını sağlar.

Öğrenciler, yaz stajlarına ek olarak yürütülen dönem stajları süresince yurtiçi veya yurtdışında seçkin firmalarda çalışarak bilişim sektörünü yakından tanırlar. Üçüncü sınıfın bahar dönemindeki bu stajlarda çoğunlukla iş teklifleri alır, başarılı bir kariyere erkenden adım atarlar.

Mezunlar; Microsoft, Facebook, Oracle, IBM, EMC, Hewlett-Packard, Huawei, Roketsan, Cybersoft, Havelsan, Milsoft, Aydın Yazılım, Turkcell, Netaş, Accenture, Ernst & Young, Noktacom Medya ve Türk Telekom gibi şirketlerde proje yöneticisi, yazılım mühendisi, kontrat uzmanı, veri tabanı yöneticisi, kalite güvence uzmanı, çözüm yöneticisi, kıdemli ürün geliştirici ve ağ yöneticisi gibi kilit görevlerde bulunmaktadır.

Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü

Bilkent Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü, otel yöneticiliği, seyahat acenteciliği ve yiyecek-içecek hizmetleri sektörlerinde dünyanın her bölgesinde görev yapabilecek turizm profesyonelleri yetiştirmektedir.

Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü’nün eğitim programında mesleki uzmanlaşmaya yönelik uygulamalı çalışmalara özel bir önem verilir. Bu çerçevede otel ve seyahat acenteleri ile bu işletmelerin kullandığı turizm yazılımları ve muhasebe sistemleri konusunda öğrencilere en güncel bilgiler aktarılmaktadır. Yiyecek üretimi dersleri, uluslararası üne sahip eğitmenler ile uygulama mutfağında gerçekleştirilir. Öğrenciler, uygulama mutfağındaki yaratıcılıklarını, bölümün Le Piment Rouge Restoranı’nda konuklara sunar. Pazarlama, insan kaynakları yönetimi ve finans gibi işletme ağırlıklı dersler ise öğrencilerin yöneticilik becerilerini geliştirmeyi amaçlamaktadır.

Dinamik bir kimliğe sahip olan turizm endüstrisi, yerel ve küresel düzeyde sürekli gelişim içindedir. Yabancı dil yetkinliği, öğrencilerin sektördeki değişken koşullara uyum süreçlerinde büyük değer taşır. Öğrenciler, İngilizce aldıkları dersler yanında Almanca, Çince, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Japonca ve Rusça öğrenebilecekleri bir seçmeli dil yelpazesine de sahiptir.

Bölüm öğrencileri, Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu’nun dönem stajı uygulamasıyla, yaz stajlarına ek olarak eğitimlerinin üçüncü yılında bir dönem süresince sektörün tanınmış firmalarında görev yaparlar. Böylelikle çalışma hayatına henüz öğrenciyken uyum sağlar, gösterdikleri başarılarla mezuniyet sonrasına yönelik iş teklifleri alırlar.

Crowne Plaza, Çırağan Palace Kempinski, Four Seasons, Hilton, Hyatt International, Marriott, Mövenpick, Ritz Carlton, Sheraton ve Swissotel, Bilkent Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü mezunlarını tercih eden ünlü otellerdendir.